Parter

powiększ


Do budynku wchodzimy przez jedne z dwojga przeszklonych drzwi.
Duży, przestronny hol z pustką powietrzną zapewni wrażenie otwartej przestrzeni. Będzie zawierał reprezentacyjne miejsce na stałą ekspozycje wprowadzającą do buddyzmu, dharmashop, bibliotekę oraz dwie kanapy, gdzie w rozluźnionej atmosferze będzie można porozmawiać o buddyzmie i nie tylko...

Przeszklone pomieszczenie w holu będzie pokojem wielofunkcyjnym. Posłuży zarówno jako biuro, czytelnia, biblioteka i dharma shop.
Podczas gdy biblioteka i dharmashop zajmą tylną ściane, w szklanej witrynie stanowiącej jedną ze ścian pokoju wielofunkcyjnego znajdzie się ekspozycja posążków.

Klimatyzowany salon o powierzchni około 108 m. kw., wraz z kuchnią i barem skanalizują całą przed i pomedytacyjną radosną energię gdańskiej sangi...
Będzie to miejsce zarówno na projekcje filmów, bezpośrednie transmisje wykładów jak i oczywiście na spotkania towarzyskie i imprezy.

Do sali medytacyjnej wchodzimy przez przedsionek będący jednocześnie szatnią. Pomieszczenie to ma równocześnie odizolować gompę dźwiękowo, tak aby gwar prowadzonych w salonie żywiołowych dyskusji, narad czy biesiad nie dawał się we znaki tym z przyjaciół którzy będą mieli w tym czasie ochotę spokojnie pomedytować...
Gompa ma powierzchnię około 190 m. kw., i ponad 8 metrów wysokości w najwyższym punkcie. Będzie naprawdę jasno: obfitą ilość naturalnego światła zapewnią cztery pary przeszklonych drzwi oraz rzędy okien, ciągnące się na wysokości ok. 2 metrów przez całą długość obu bocznych ścian pomieszczenia. Przeszklony będzie także szczyt dachu.

Obiekt zaprojektowano tak, aby był dostępny dla osób niepełnosprawnych. Na powierzchni budynku przeznaczonej dla publiczności znajdzie się sanitariat dla inwalidów z osprzętem pomocniczym. Wejścia główne do projektowanego budynku są dostępne poprzez pochylnię. Szerokość drzwi wejściowych to nie mniej niż 90 cm a progi będą równe z podłogą.