Nowy ośrodek

 

 

 

 

Opis projektu

Nowy budynek ma kształt litery L i jest podzielony na dwie zasadnicze części. Od strony północnej jest jednokondygnacyjny, z małą piwnicą, a część wschodnia to obiekt o dwóch kondygnacjach z poddaszem, całkowicie podpiwniczony. Pierwsze skrzydło budynku stanowi zaprojektowana na jednym poziomie sala medytacyjno – wykładowa (gompa) drugie zaś, czteropoziomowa część socjalna.

Gompa zajmie powierzchnię ok 190 m. kw. i będzie obszerną salą obejmującą całą północną część budynku. Pomieści jednocześnie nawet do 200 spragnionych rozwoju osób lub do 300 bardzo go spragnionych... Wrażenie otwartej przestrzeni spotęguje wysokość sali (aż do 8 metrów w najwyższym punkcie) oraz duża ilość naturalnego światła.

Więcej…
 

Plan zagospodarowania terenu

powiększ

Cała nasza działka ma powierzchnię 1980 m. kw.. Usytuowane są na niej dwa budynki: obecny, znajdujący się w południowej części posesji oraz nowo budowany, który znajdzie się w części północnej i wschodniej.
Na teren ośrodka będą prowadziły dwa wejścia: jedno wyłącznie dla pieszych od strony ul. Pomorskiej, drugie dla zmotoryzowanych i pieszych od strony ul. Wejhera 18A.
Głównym elementem wnętrza posesji będzie brukowa droga wjazdowa, którą wybudujemy w taki sposób, żeby spełniała wymogi przepisów przeciwpożarowych. Będzie poprowadzona w swobodny sposób przez teren i połączy się z placem wejściowym z kamiennych płyt, na którym umieszczone zostaną murki z miejscami do siedzenia. W ten sposób droga spełni dodatkowo funkcję wewnętrznego dziedzińca i będzie stanowić miejsce spotkań i wypoczynku.

Więcej…
 

Projekt zieleni

powiększ

Kompozycja ogrodu składa się z dwóch części, które przez wzgląd na kształt działki i charakter architektury zostały zaprojektowane odmiennie.

Pierwsza część, zlokalizowana na wejściu lub wjeździe, zaprasza użytkownika swym swobodnym charakterem. Z trzech stron zamknięta jest przez wysoki żywopłot z cisu, który jako przez cały rok zielona otulina ogrodu ma dać efekt kameralności i stanowić estetyczne tło. Będzie też spełniał funkcje praktyczne utrudniając potencjalnym ciekawskim: sąsiadom, przechodniom i pasażerom tramwajów obserwację dzikich buddyjskich rytuałów ;)

Więcej…
 

Parter

powiększ


Do budynku wchodzimy przez jedne z dwojga przeszklonych drzwi.
Duży, przestronny hol z pustką powietrzną zapewni wrażenie otwartej przestrzeni. Będzie zawierał reprezentacyjne miejsce na stałą ekspozycje wprowadzającą do buddyzmu, dharmashop, bibliotekę oraz dwie kanapy, gdzie w rozluźnionej atmosferze będzie można porozmawiać o buddyzmie i nie tylko...

Przeszklone pomieszczenie w holu będzie pokojem wielofunkcyjnym. Posłuży zarówno jako biuro, czytelnia, biblioteka i dharma shop.
Podczas gdy biblioteka i dharmashop zajmą tylną ściane, w szklanej witrynie stanowiącej jedną ze ścian pokoju wielofunkcyjnego znajdzie się ekspozycja posążków.

Więcej…
 

Piętro

powiększ


I Piętro to część mieszkalna. Na tym poziomie znajdzie się także dostępna dla wszystkich przestrzeń do wytężonej pracy dla pożytku istot, a także mały taras pomiędzy budynkami, czyli przestrzeń do wytężonej pracy dla pożytku istot w sytuacji gdy pogoda stanie się zbyt piękna by pozostać w czterech ścianach...
Znajdzie się tu osiem pokoi różnej wielkości, wszystkie z łazienkami. Jeden z nich będzie też spełniał funkcję pokoju gościnnego lub biura.
Plan zagospodarowania terenu narzucił nam skośny kształt dachu. By to wykorzystać, niektóre z pokoi są dwupoziomowe (1,3,4 i 6).
 

Poddasze i przekrój budynku

powiększ


Znajdą się tu antresole dla pokoi 1, 3, 4 i 6 oraz jeszcze jeden pokój z łazienką (7). To właściwie 40 metrowy apartament, tzw. penthouse Lamy, zaprojektowany tak, aby świetnie nadawał się do dłuższego pobytu, np. odosobnienia związanego z pisaniem książki...
 

Piwnice

powiększ


Budynek gompy będzie jedynie częściowo podpiwniczony. Ta mała piwnica zostanie umieszczona pod ołtarzem i znajdzie się w niej pokój Mahakali. Po zejściu schodami w dół znajdziemy się w niewielkim pomieszczeniu pełnym posążków i ochronnych energii.

Piwnice wschodniego skrzydła budynku będą stanowić zaplecze sanitarno – techniczne ośrodka.
Znajdą się tam:
- toalety i prysznice – w ilości zdolnej sprostać liczbie osób, którą będzie w stanie pomieścić gompa
- pralnia – z czterema pełnymi mocy pralkami
- suszarnia
- pomieszczenie gospodarcze
- warsztat/magazyn – przecież zawsze można coś zepsuć, naprawić a potem zmagazynować...
- pomieszczenie na rowery/piwnica – w lecie na rowery, w zimie na rozgrzewające wino i konfiturki...
- serwerownia
- kotłownia – w razie gdyby zabrakło wina...
- pomieszczenie techniczne systemów wentylacji
 

Elewacje

powiększ

Elewacje sali wykładowej (gompy) zostaną obłożone kamieniem naturalnym w metalowych koszach, tzw. gabionami. Ściany drugiego skrzydła budynku pokryje biały tynk mineralny.
Wszyscy cenimy sobie przejrzystość, będzie więc wiele okien i przeszkleń, również dachowych. Na oknach na parterze i piętrze zamontujemy przesuwane drewniane żaluzje.

 

Finansowanie

Jak nietrudno sobie wyobrazić, budowa nowego ośrodka w przewidywanym kształcie to przedsięwzięcie finansowo, delikatnie ujmując, bardzo wymagające. Aby podołać temu wyzwaniu staramy się wykorzystać najróżniejsze dostępne formy i źródła pozyskiwania środków. Niebywałą szczodrością wykazują się tu po raz kolejny liczni członkowie gdańskiej sangi, którzy uznali projekt za tak inspirujący że wart nawet poważnych osobistych wyrzeczeń... Niektórzy deklarują pokaźne jednorazowe dotacje, inni – rozłożone w czasie, regularne wsparcie. Jeszcze inni postanowili ofiarować swój czas wraz z umiejętnościami i pomóc w pracach budowlanych, szczególnie w ostatnim ich stadium. Pozwoli to nieco obniżyć opiewający na sumę o bardzo wielu cyfrach budżet projektu, a jak pokazują doświadczenia z przeszłości nie tylko gdańskiego centrum, czas spędzony przy budowie ośrodka to źródło prawdziwej radości. Związki które wtedy powstają są wyjątkowo głębokie i pełne znaczenia.

Animatorzy poczynań gdańskiego centrum przeżywają prawdziwą burzę mózgów próbując znajdować wciąż nowe źródła finansowania budowy nowego ośrodka i sięgają do najgłębszych pokładów swej kreatywności. Efekt tych wysiłków to pomysły czasem buńczuczne, często zabawne, a niekiedy również skuteczne. Droga do celu jednak wciąż daleka. Mimo naszych egoistycznie usilnych starań aby odebrać innym wszelkie szanse do okazania szczodrości, te szanse wciąż istnieją i mają się dobrze... Tak więc, jak mawiają w takich wypadkach uprzejmi Anglicy: Feel free!

Buddyjski Związek Diamentowej Drogi linii Karma Kagyu
ul. Pomorska 41, 80-343 Gdańsk

Konto budowy nowego Ośrodka:
Bank Millennium S.A.
27 1160 2202 0000 0000 3592 0970
SWIFT: BIGBPLPW
IBAN: PL 27 1160 2202 0000 0000 3592 0970
(adres jak wyżej)

Finansowanie obecnego ośrodka